Onderwerp van de maand

Kruk, schroefdop of glazen stop?

KURK

‘S Werelds meest gebruikte wijnsluiting bestaat al een tijdje. Het bewijs van het gebruik ervan gaat terug tot de oude Grieken en Romeinen. De nauwsluitende stop die we kennen, werd echter pas in de 18e eeuw populair, in combinatie met de eerste gebruiksvriendelijke kurkentrekker.

Voordelen:

Kurk is afgeleid van de bast van de kurkeik genoemd. Die groeien vooral in Portugal en Spanje, zijn overvloedig en strikt beschermd. Kurkeiken regenereren hun buitenste laag bast, waardoor ze ongeveer eens per decennium kunnen worden geoogst. Met een levensduur tot 200 jaar kan één boom duizenden flessen van kurk voorzien, waardoor het het ecologisch meest verantwoorde materiaal is om een ​​fles mee af te sluiten.

Er is iets romantisch en ceremonieel aan het knallen van een wijnkurk.

Dankzij zijn elasticiteit zet kurk uit in een bottleneck om vloeistof af te sluiten en zuurstof buiten te houden. De kleine poriën laten echter minuscule hoeveelheden lucht in contact met de wijn, wat het aroma en de smaak in de loop van de tijd kan veranderen. Dit maakt kurk de eerste keuze voor producenten van oude wijnen.

Nadelen:

De chemische verbinding 2,4,6-trichlooranisol, of TCA, tast voornamelijk van hout afgeleide materialen aan, waardoor het de ergste vijand van kurk is. Het wordt veroorzaakt wanneer chloor in contact komt met bepaalde schimmels tijdens de verwerking van de kurk. Hoewel onschadelijk, kan de verbinding overgaan op de wijn en aroma’s veroorzaken van nat karton, vochtige kelder of natte hond. Bekend als “kurkgeur”, of gewoon “gekurkt”, hebben eerdere studies geschat dat TCA tot 10% van de wijnen onder kurk aantast.

Kurk is een natuurlijk product en elk is net iets anders. Kurkmerken en hun poreusheid variëren, wat van invloed is op de snelheid waarmee lucht in wisselwerking staat met de wijn in de fles. Sommige kurken kunnen ook een houtachtige smaak aan de wijn geven. Terwijl wijnmakers kurken zorgvuldig kiezen, is er altijd een element van het onbekende.

Kurk is gemaakt van hout, dat na verloop van tijd uitdroogt en afbrokkelt. Wijnen die lange tijd in de kelder staan, moeten op hun kant worden bewaard om de kurk vochtig te houden. Maar hoeveel van ons hebben zelfs met zorgvuldige bewaring de overblijfselen van een verkruimelde kurk uit onze wijn gevist nadat deze op zijn weg uit de fles is gebroken?

Afhankelijk van de kwaliteit en het merk kunnen kurken tot drie keer zo duur zijn als schroefdoppen, wat de uiteindelijke prijs van de wijn kan opdrijven.

SCHROEFDOP

In 1964 kreeg Peter Wall, voormalig directeur van de Zuid-Australische wijnmakerij Yalumba, genoeg van het aantal bedorven kurken in omloop. Hij gaf een Frans bedrijf de opdracht om een ​​alternatieve sluiting te ontwikkelen. Een aluminium dop, de “Stelvin”, was geboren, hoewel deze pas eind jaren zeventig werd gepatenteerd of commercieel werd gebruikt.

Meer dan veertig jaar later zijn schroefdoppen de favoriete sluiting voor de meeste Australische en Nieuw-Zeelandse producenten, in alle stijlen en prijsklassen. Het bestaat uit een aluminium dop die is bekleed met plastic, waarin een metalen rok is geïntegreerd die de bovenkant van de bottleneck omsluit, net als de folie van een traditionele stop.

Voordelen:

TCA, de besmetting die zo veel wijnen onder natuurkurk aantast, bestaat bijna niet onder een schroefdop. Omdat er minder zuurstofinteractie is met wijnen in vergelijking met kurk, kunnen wijnmakers theoretisch de hoeveelheid zwaveldioxide die als antioxidant wordt gebruikt vóór het bottelen verminderen.

Omdat wijnen onder een schroefdop zich in een relatief zuurstofvrije atmosfeer bevinden, wordt aangenomen dat ze langer meegaan. Hoewel langetermijnstudies positieve resultaten hebben opgeleverd, is het een controversieel onderwerp binnen de wijnindustrie. Sommigen beweren dat bij beperkt zuurstofcontact wijnen onder een schroefdop helemaal niet verouderen.

Schroefdoppen kunnen in prijs variëren, afhankelijk van de kwaliteit. Over het algemeen zijn ze echter goedkoper dan natuurkurk.

Schroefdoppen openen met een simpele draai van de pols. Er zijn geen andere gadgets nodig dan een vrije hand en een beetje spierkracht.

Nadelen:

Negatieve gevolgen voor het milieu. Schroefdoppen zijn gemaakt van aluminium, dit is niet biologisch afbreekbaar en hoewel het kan worden gerecycled, wordt vermoed dat de meeste schroefdoppen in de prullenbak belanden, en individuele afvalverwerkingsbedrijven hebben hun eigen interne richtlijnen over het al dan niet accepteren van schroefdoppen als recyclebaar.

Het tegenovergestelde van een geoxideerde wijn is een reductieve wijn, oftewel een wijn waarin tijdens het productieproces minimaal contact met zuurstof is. Dit kan gebeuren wanneer het zwaveldioxidegehalte van een wijn te hoog is en wordt gekenmerkt door veelbetekenende aroma’s van rotte eieren/uien. Het onderwerp van het verminderen van wijn met schroefdop kan verdeeldheid zaaien, maar men is het er algemeen over eens dat het met plastic beklede zegel zelf deze ongewenste eigenschappen niet veroorzaakt. Het zegel kan echter voorkomen dat additieven zoals zwavel in de wijn worden opgenomen zoals een meer poreuze kurk zou doen, waardoor de effecten worden verergerd.

Synthetische kurk

Synthetische kurken kunnen worden gemaakt van op aardolie gebaseerde plastic of plantaardige materialen. Kunststof kurken zijn over het algemeen gemaakt van polyethyleen, een kneedbaar materiaal dat wordt gesmolten en omgezet in “schuim” dat de poreusheid van natuurlijke kurk imiteert. Plantaardige stoppers worden op dezelfde manier gemaakt, maar gebruiken bio-polyethyleen, een bio-based plastic gemaakt van ethyleen, een bijproduct van de verwerking van hernieuwbare grondstoffen zoals suikerriet.

Voordelen:

Synthetische kurken zijn niet vatbaar voor TCA-geur. Ze bieden voorspelbare zuurstofoverdrachtssnelheden en een strakke, onbeweeglijke afdichting.

Omdat ze niet van hout zijn gemaakt, verslechteren of drogen synthetische kurken niet uit, dus het is niet nodig om flessen op hun zijkant te bewaren om de kurk vochtig te houden. Synthetische kurk breekt ook niet uit elkaar, dus er is geen risico dat kurkkruimels uit je wijn vissen.

Synthetische kurk kan tot drie keer goedkoper zijn dan natuurkurk. Ze zijn vaak ook goedkoper dan schroefdoppen.

Nadelen:

Synthetische kurken gemaakt van op olie gebaseerde kunststoffen zijn niet duurzaam of biologisch afbreekbaar. Ze kunnen in theorie worden gerecycled, hoewel het vaak afhangt van de materialen die zijn gebruikt om de kurk te maken, of de producent het logo “achtervolgende pijlen” op hun product heeft gedrukt, en het beleid van het gebruikte recyclingbedrijf.

Andere soorten wijnsluitingen

Vinoseal:

De Vinolok sluiting is een onderdeel van een systeem bestaande uit een sluiting, een fles en een capsule. De capsule zorgt voor de veiligheid van het systeem tijdens opslag en transport. De glazen sluiting is gemaakt van hoogwaardig glas en is bestand tegen mechanische beschadiging. De afdichtring is gemaakt van EVA (Ethylene Vinyl Acetate Copolymer) van DOW​ en bevat geen ftalaten of allergenen. De sluiting kan handmatig in de fles worden gestoken of door een half- of volautomatische bottelmachine.

Gemakkelijk te openen en te sluiten

Behoud van aroma’s en versheid

Geen invloed op aroma’s en smaak, glas blijft het beste materiaal om je wijnen en hun versheid te behouden

Herbruikbaar in vulling en vooral recyclebaar, glas is het enige materiaal dat profiteert van een kanaal dat volledig is gewijd aan de recycling ervan.

Helix: Een twist-off kurk die geen kurkentrekker nodig heeft, gemaakt in 2016 door ‘s werelds grootste Portugese kurkfabrikant, Amorim, en ‘s werelds grootste fabrikant van glazen flessen, Owens-Illinois Inc.

Kroonkurk: De dop bij uitstek voor bierflessen, deze sluiting wordt gebruikt door traditionele mousserende producenten om hun bubbels te verzegelen voordat ze worden gedegorgeerd, dankzij het vermogen van de kroonkurk om druk te bevatten. Deze bottelingen worden later opnieuw verzegeld met kurk, draadkooi en folie.

Copy : Wine Enthusiast Mag

Contacteer ons voor meer informatie